Ismerje meg történetünk
Az ipar és kézművesség évszázadok óta fontos szerepet játszik Bóly fejlődésében. A korabeli iparosok nagyobb része szegénysorból indult. Többen parasztcsaládok második vagy harmadik fiúgyermekeként választották az ipart. A máig működő Bólyi Ipartestület 1886-ban alakult. Többszöri átalakulás és működési forma után napjainkban civil szervezetként működik. Az 1990 óta egyesületként tevékenykedő Ipartestület tagjai helyi és környékbeli iparosok és vállalkozók.


Az egyesület tagjai a mindennapi munka mellett évente több rendezvényt is lebonyolítanak: iparos bált, nyugdíjas találkozót, kirándulásokat szerveznek. 1995 óta Iposzkár-díjjal ismerik el azoknak az iparosoknak a munkáját, akik elismerést hoztak a szakma, a Bóly és környékbeli iparosok számára. Hatalmas közösségi összefogással és segítséggel az Ipartestület 2011-ben - megalakulásának 125. évfordulója alkalmából - nagysikerű kiállítást rendezett a bólyi Erzsébet Vigadóban. A szervezet 2012-ben kiadta Dr. Rózsás József „A kézműipar története Bólyban és vidékén” címmel könyvét, mely feldolgozza az Ipartestület 125 évét. Az egyesület több alkalommal szervezett pályaorientációs rendezvényt és rajzpályázatot az iskolások részére „A szakma, ami tetszik nekem” címmel. Tagjai műhelylátogatásokra várják a végzős általános iskolásokat, ezzel segítik a pályaválasztásukat és a továbbtanulási lehetőségeiket. A Bólyi Ipartestület fontosnak tartja az iparos múlt megőrzését, ápolását, valamint a szakmai utánpótlás nevelését.
A Bólyi Ipartestület 2011-ben ünnepelte megalakulása 125 éves évfordulóját. A jubileum alkalmából rengeteg írásos és tárgyi emléket bemutató kiállítást szervezett az egyesület. Ekkor fogalmazódott meg az ötlet, hogy érdemes lenne ezt a hatalmas anyagot könyv formájában megjelentetni. A könyv megírását Dr. Rózsás József bólyi helytörténészt vállalta, munkáját két Ipartestületi tag, Máy Péter fotográfus és Fáy Magdolna könyvkötő segítette. A 2012-ben megjelent könyv minden példánya elfogyott, azonban (élve a technika adta lehetőséggel) a honlapon keresztül bárki számára díjmentesen elérhető, letölthető.
Kattintson a gombra a könyv megtekintéséhez
Megnyitás


Vezetőségünk


Wehring Gábor
elnök
Nádasdi Lászlóné
elnök helyettes
Dr. Zubor Éva
elnökségi tag


A Bólyi Ipartestület Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Bólyi Ipartestület Csapata